FonET 2015 – edukacijski trening za nefonetičare

Održava se 9. i 10. svibnja 2015. od 9 do 16 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ovdje pogledajte kakav vas program očekuje.

Osim redovnog studija, studenti fonetike nastoje promovirati vlastitu struku i primjenjivost znanja fonetike u područjima svakodnevnog života. Upravo su to počeli postizati, među ostalim, i prošlogodišnjim Edukacijskim treningom za fonetičare „FonET“ koji je održan u svibnju 2014. godine.
Studentima Sveučilišta u Zagrebu kroz ovaj, drugi edukacijski trening, približit će fonetiku kao znanost i struku te ukazati na praktična znanja koja su im potrebna u njihovim strukama.
Nakon prošlogodišnjeg jednodnevnog edukacijskog treninga, program će se ove godine izvesti tijekom dva dana, u obliku predavanja i radionica, u suradnji s nastavnicima Odjeka za fonetiku i gostujućim predavačima, iako većinu izvoditelja čine sami studenti svih godina studija fonetike. Upravo je takav pristup, „studenti uče studente“, posebnost ovog programa. Program će se održati tijekom jednog vikenda u svibnju u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

FonET 2015

Tijekom prvog će dana sudionici upoznati osnove nekoliko područja fonetike: akustičke, artikulacijske i psihoakustičke fonetike, anatomije sluha i razvoja govora, neverbalne komunikacije, ortoepije, ortofonije i retorike. Drugi dan osmišljen je kao praktična primjena tih znanja, kroz slobodan odabir ponuđenih radionica sudionici analiziraju posebne pojave i primjenjuju naučeno na vlastite vještine, primjerice javnog govora i argumentacije, a svi će sudjelovati u vježbama za glas i izgovor. Nove teme i dinamičan raspored omogućuju prošlogodišnjim sudionicima svojevrsnu nadogradnju stečenih znanja.

Konačno, znanja su fonetike svakako primjenjiva u drugim strukama, na primjer nastavnicima i pravnicima u javnom govoru, računalnim lingvistima u računalnoj sintezi govora, odgajateljima pri promatranju dječjeg razvoja, kao i budućim roditeljima… Studenti fonetike to prepoznaju i ovim si projektom grade buduće poslovne mogućnosti. Upoznavanje potencijalnih „klijenata“ povećava im vjerojatnost za budući rad s govornim profesionalcima, osobama sa slušnim oštećenjima ili s potrebom korekcije izgovora i sl. Već je prošlogodišnji trening izazvao pozitivne reakcije i pohvale svih sudionika, od kojih su neki i dalje u stalnom kontaktu sa studentima fonetike.
Na taj način Edukacijski je trening za nefonetičare koristan i sudionicima i studentima predavačima – jedni će steći nova primjenjiva znanja, a drugi primijeniti postojeća znanja i razviti svoje buduće mogućnosti.

 

FonET

 

Ako ste još uvijek neodlučni, pogledajte detaljnije kako je to izgledalo prošle godine.

 

This Campaign has ended. No more pledges can be made.