Izvještaji

5

Drugi blok – pjesnik se rađa, govornik se stvara

DRUGI BLOK:

Poeta nascitur, orator fit (pjesnik se rađa, govornik se stvara)

Nakon što ste utvrdili temeljne alate govorništva, vrijeme je da ih i isprobate. Ono što čini dobrog, a kasnije i vrsnog govornika, nije samo znanje o tome kako napisati dobar govor, već i kako ga prezentirati. Publika je raznolika i u skladu s time ima raznovrsne kriterije. Ona obraća pozornost na vaš glas, njegovu boju, dinamiku i visinu, zatim na vaše držanje, geste i mimiku. Stoga ćete na drugom danu FonET-a naučiti koje vježbe mogu pomoći vašem glasu da bude ugodniji, kako sačuvati glasnice od umaranja, na koji  način poboljšati svoj izgovor te kako ispravno neverbalno komunicirati.

Korak 5: Glasne minute (Vježbe za glas i izgovor)

Korak 6: Pitaj fonetičara

Korak 7 : Kako govori neverbalna komunikacija

Korak 8 : Spremni za govornicu!

Vrijeme održavanja: 10:00 –  17:00

Natrag na stranicu programa.

5

Prvi blok – jedno je htio, drugo je govorio

PRVI BLOK

Aliud voluit, aliud dixit (jedno je htio, drugo je govorio)

Nisu rijetki oni koji imaju vrijedne misli, no one često ne uspiju na valjan način doprijeti do onih koji slušaju ili dopru na posve drugačiji od željenog. Koji je uzrok tome? Najvažniji uzrok jest slabo poznavanje ili slabo služenje retoričkim alatima. Najvredniji retorički alati upravo su dobro definiranje središnje (polazišne) misli, dobra organizacija prikupljene građe te logička argumentacija kojom se osnažuju temeljne misli. Kako bi ključevi verbalnog uspjeha bili u tvojim rukama, na ovogodišnjem FonET-u imat ćeš priliku saznati kako uopće početi razmišljati o govoru; kako ga sastaviti da bude razumljiv, efektan i zanimljiv, koje govorničke tehnike koristiti da govor bude logičan i argumentiran te kako izbjeći razne retoričke zamke u svojem govoru, ali i prepoznati ih u tuđim govorima.

Korak 1: Što želim reći ?

Korak 2: Što znam o onome što želim reći i kako strukturirati to znanje?

Korak 3: Kako da druge uvjerim u to što znam?

Korak 4 : Kako da prepoznam govorničke zamke i smicalice?

Vrijeme održavanja: 11:15 –  17:00

Natrag na stranicu programa.

11

FonET 2017 – Program

PROGRAM

SUBOTA (20.05.2017.)

9:00  REGISTRACIJA SUDIONIKA

9:30  OTVARANJE PROGRAMA

  • POZVANA PREDAVANJA

11: 15 PRVI BLOK : Jedno je htio, drugo je govorio

12:15  PAUZA ZA RUČAK

13:15  PRVI BLOK : Jedno je htio, drugo je govorio

17:00 KRAJ PROGRAMA

 

NEDJELJA (21.05.2017.)

10:00 DRUGI BLOK: Pjesnik se rađa, govornik se stvara

11:45  KONZULTACIJE

12:30 – 14:00  RUČAK

14:00 DRUGI BLOK: Pjesnik se rađa, govornik se stvara

15:15  GOVORI SUDIONIKA

16:45 – 17:00 ZATVARANJE PROGRAMA I DODJELA DIPLOMA

 

7

FonET 2017 – Prijava

Otvorene su prijave za novi FonET!

Klik na link i zauzmi svoje mjesto!

I evo nas konačno u tom dijelu godine kada s veseljem dočekujemo novi FonET – edukacijski trening za nefonetičare. FonET će se održati 20. i 21. svibnja 2017. u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Za one koji ne znaju, ili one kojima “nešto zvoni” no ne mogu se prisjetiti, FonET je osmišljen kao dvodnevna edukacija za sve studente Sveučilišta koji nisu fonetičari. Cilj studenata fonetike, koji organiziraju projekt te osmišljavaju i vode radionice, jest prenijeti korisna znanja i vještine iz svijeta znanosti o glasu koja pripadaju trima većim područjima: rehabilitacijskom, govorničkom i znanstvenom. Ovo je već četvrta godina otkako se FonET održava, a svake se godine trudimo dodatno oplemeniti program sa zanimljivim predavanjima i gostima predavačima.

Ove godine za vas smo pripremili pravi mali set govorničkih alatki koji će vam pomoći da najprije svoja predavanja, prezentacije, svečane govore, a kasnije i razgovore za posao, debate, sastanke, održite u najboljem mogućem svjetlu. Prvi dan možete naučiti što je i kako se oblikuje središnja misao, kako znanja koja imate raspodijeliti u formu govora, kojim tehnikama argumentirati svoja stajališta i kako ostati hladan na provokacije – lažne argumente.
Drugi dan slijedi praktični dio – uz studente fonetike proći ćete kroz vježbe za glas i izgovor koje će vam biti glavni oslonac prije samog držanja govora, osvijestit ćete govor svog tijela i kako njime komunicirati, a prije održavanja vlastitog trominutnog govora, imat ćete na raspolaganju sat vremena za konzultacije s organizatorima. Finalni produkt dvodnevnih radionica bit će govor na slobodno odabranu temu. (više o programu).

Prijavu možete ispuniti klikom na LINK.
Prijave su otvorene od 4. do 11. svibnja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte na službenu mail adresu:  ksf.eufonija@ffzg.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

10

FonET 2016 – Program

Prošlogodišnji FonET rezultirao je velikim uspjehom studenata fonetike i njihovih polaznika te Posebnom Rektorovom nagradom!
Ove godine studenti fonetike svojim polaznicima, studentima Sveučilišta u Zagrebu, pripremili su još zanimljivija predavanja i radionice prožete novim znanjima, uključenom interakcijom sudionika i, naravno, zabavom! 🙂

Kao i prošle godine, sam trening održat će se u dva dana te će sadržavati četiri bloka. Blokovi će biti interaktivnog karaktera u kojima će se sudionicima omogućiti aktivno sudjelovanje. Uz studente fonetike, predavanja će održati i profesori s Odsjeka za fonetiku te vanjski suradnici.

Broj sudionika je ograničen na 50, a svakom će sudioniku popis prostorija, mjesto održavanja i ime osobnog trenera biti unaprijed javljen.

SUBOTA, 7. svibnja 2016.

09:00           Registracija sudionika i početak programa
09:30           Uvodno predavanje
10:00           Prvi blok: ‘Govorim, dakle jesam!’
12:30           Pauza za ručak
14:00           Drugi blok: ‘Dođoh, govorih, uvjerih’
17:00            Kraj programa

 

NEDJELJA, 8. svibnja 2016.

10:00           Treći blok: ‘Kraljev govor’
12:30            Pauza za ručak
14:00            Četvrti blok: ‘Pod svjetlima reflektora, pred očima opake publike
17:00           Okupljanje sudionika i diplome

 

2

Blok 1 – Govorim, dakle jesam!

Kako bismo vam pokazali što je sve moguće činiti glasom te sam proces pripremanja glasa i govora u javnom nastupu, potrebno je ponešto reći i o samom razvoju sluha i slušanja od najmlađe dobi kao preduvjetu za razvoj govora.
Zatim, kako bismo osvijestili naše govorne i slušne mehanizme, valja čuti i vidjeti ponešto o govornim i slušnim poremećajima te o samom procesu rehabilitacije.

Jeste li se ikada pitali kako čuje dijete s umjetnom pužnicom? Kako možemo zaštititi naš sluh?
Ideja nam je odgovoriti na ova pitanja, a o potonjim pitanjima imat ćemo i gostujuće predavanje.
Također, voljeli bismo vas uputiti i u korekciju izgovora glasnika pri učenju stranog jezika pomoću SUVAG aparata, koju naši studenti fonetike primjenjuju u suradnji s Croaticumom – Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik.

Cilj prvoga bloka jest da ova vrlo zanimljiva tema ne bude prikazana samo u teoriji, nego i u praksi. Stoga smo pripremili mnoge audio-vizualne primjere.

Vrijeme održavanja: 10:00h – 12:30h

Natrag na stranicu programa.

 

2

Blok 3 – Kraljev govor

U ovom bloku usredotočit ćemo se na glas. Upoznat ćemo vas sa slojevima i osobinama glasa, što sve iz glasa možemo saznati o govorniku te što je to trema i kako je možemo smanjiti. Nakon kraćeg teorijskog dijela, bit će formirane manje grupe u kojima ćemo izvoditi vježbe za glas i izgovor koje su osobito važne za sve vokalne profesionalce. Njima se pospješuje dikcija, ekspresija, estetika glasa, a neposredno pred javni nastup smanjuju i tremu. Također, održat ćemo i vježbe improvizacije koje će vam pomoći da bolje svladate govornička umijeća.

Vrijeme trajanja: 10:00h – 12:30h

Natrag na stranicu programa.

3

Blok 2 – Dođoh, govorih, uvjerih

Svi se u životu nađemo u situacijama kada moramo javno govoriti, bilo to izlaganje na faksu, prezentacija na poslu, govor na vjenčanju ili u nekim drugim prigodama. Naravno da svi to želimo izvesti što uspješnije, stoga smo u ovom bloku pripremili skup radionica i predavanja koje će vam u tome pomoći.

Posvetit ćemo se kompoziciji govora i prezentacijskim vještinama: od kojih se dijelova govor treba sastojati i kako ga vremenski rasporediti i uspješno prezentirati. Kako argumentirati ono što izlažemo i koje pogreške prilikom argumentiranja najčešće radimo?
Odgovorit ćemo i na pitanja kako zadobiti pozornost i simpatije publike te zanimanje za temu o kojoj govorimo? Koliko je neverbalna komunikacija u tome važna, od mimika i gesta do odjeće koju nosimo? Kako izgledati samouvjereno unatoč tremi i nesigurnosti? Kako pročitati povratnu informaciju publike? Uz to, moći ćete saznati i koliko aktivno slušate te kako možete poboljšati svoje slušanje.

Vrijeme održavanja: 14:00h – 17:00h

Natrag na stranicu programa.

2

Blok 4 – Pod svjetlima reflektora, pred očima opake publike

Za ovaj blok svaki sudionik treba pripremiti kratak govor (2-3 minute) u kojem će, nakon gostujućeg predavanja, pokazati što je naučio u posljednja dva dana. Govori sudionika će se snimati i naknadno analizirati. Zatim će sudionici u grupama analizirati određene aspekte javnog nastupa te ih konstruktivno komentirati.

Vrijeme održavanja: 14:30h – 16:00h

Natrag na stranicu programa.

This Campaign has ended. No more pledges can be made.