Festival znanosti

1

U travnju 2014. godine odvijao se 12. Festival znanosti. Ostvaren je u desetak hrvatskih gradova između 7. i 12. travnja, a u Zagrebu je održan u prostorima Tehničkog muzeja. Tema Valovi pokazala se kao izvrsna prilika za promociju fonetike – studenti su ju na vrlo kreativan, znanstven i metodičan način približili zainteresiranima.

Akademska godina 2013/2014.

Festival znanosti, Zagreb, travanj 2014.

Napisala: Ana Vlah

Festival znanosti

 

 

 

 

 

 

 

Početkom veljače okupila se ekipa studenata koja je unutar Kluba studenata fonetike EUFONIJA odlučila izlagati na ovogodišnjem Festivalu znanosti. Festival znanosti ove se godine održao po dvanaesti put, a tema su bili Valovi. Baš u toj temi vidjela se prilika da fonetičari iskažu svoju kreativnost, znanstvenost i metodičnost. Festival znanosti se održavao u desetak hrvatskih gradova, od 7. do 12. travnja. U Zagrebu je bio na nekoliko lokacija, a KSF Eufonija tri je puta izlagala u Tehničkom muzeju.

Festival znanosti

Tema izlaganja bila je Slušanje i govor – trikovi, posebno s trikovima za male i s trikovima za velike, ovisno o dobi publike, bilo da su niži ili viši razredi osnovne škole, ili možda srednja škola.

Svako je izlaganje počelo prikazom komunikacijskog lanca, bilo na stvarnom primjeru ili shematizirano limenkama spojenim konopom. Nakon toga je bio prikazan govorni trakt, model izrađen od balona i zviždaljke, te slušni put duhovito i šareno nacrtan na velikom hamer papiru.

Festival znanosti 2 Festival znanosti 5

U drugom dijelu izlaganja slijedile su različite demonstracije: tekućina koja pleše na niskim frekvencijama koje dolaze iz zvučnika, zvučni memory, vježbanje brzalica iz šešira, vježbe za glas i izgovor, sinestezija zvuka i okusa, demonstracija Praata i toga kako program može promijeniti nečiji glas, prikaz šaljivog trominutnog govora i ispitivanje koštane vodljivosti ugađalicom. Svatko je pronašao nešto za sebe. A publika je bila jako raznolika, od male djece s roditeljima, preko školaraca, čak i maturanata, do zadivljenih kolega studenata i profesora s drugih fakulteta.

Festival znanosti 1 Festival znanosti 4 Festival znanosti 3 Festival znanosti 6

Od fonetičara sudjelovali su: student prve godine Antonio Klarić, studentice druge godine Lorena Ostrun, Anamarija Šepić i Tena Žganec, studentica treće godine Ana Vlah, studentice prve godine diplomskog studija: Amanda Augustinović, Darija Forko, Tea Landripet, Ivana Lovrečić i Nives Vujasić, studentice druge godine diplomskog studija Tara Jelovac i Lukrecia Ana Lovrić te apsolventica Karmela Jokić.

 Festival znanosti

Ovdje je poveznica na drugu radionicu na službenim stranicama Festivala znanosti. 🙂

 

This Campaign has ended. No more pledges can be made.