FonET ili o govorništvu za studente – zašto svatko treba sudjelovati? 

3

Klub studenata fonetike Eufonija u subotu i nedjelju 28. i 29. ožujka 2020. provodi peti, jubilarni volonterski projekt FonET – Edukacijski trening za studente Sveučilišta u Zagrebu. Sudionici projekta podučavaju se vještinama sastavljanja i izvedbe dobrog govora te njegove pravilne kompozicije i strukture. Organizator projekta Klub je studenata Eufonija, čiji je glavni cilj popularizacija fonetike kao znanosti i struke.

U prvo stoljeće nove ere smještena je prispodoba o otuđenim legijama koje su zahtijevale da ih se isplati i prijetile prestankom borbe. One su za Cezarom pošle prema Rimu, a on ih sazove da bi ih otpustio te im reče: ,,Vi ste, građani, otpušteni.“ Ovom jednom riječju, kojom ih je nazvao građanima, a ne drugovima, prouzrokovao je njihovo zaprepaštenje i obećanje kako će učiniti sve što im zapovjedi, samo neka im dopusti da opet smiju biti vojnici. (Retorika.hr)

Kvalitetan i uvjerljiv javni govor pomogao je tad Cezaru, a pomaže i danas svima koji zbog svojih profesionalnih i studentskih obveza trebaju imati razvijene govorničke vještine i javni nastup. Na glas i izgovor pojedinca utječu društveni i psihološki aspekti, koji različito djeluju na svakoga zbog čega nismo jednaki u svojim prezentacijskim vještinama. Upravo je misija FonET-a kao edukacijskog treninga za nefonetičare razvoj takvih vještina koji će pomoći ne samo studentima nego i govornim profesionalcima u svakodnevnici bez obzira na njihovu okolinu i govornički talent.

Uspješan projekt učenja govorništva koji već godinama puni dvorane

Polaznici će se na FonET-u baviti tehnikama verbalne i neverbalne komunikacije, strukture govora, kvalitetne argumentacije, pripreme i izvođenja govora pred mentorom te fonetskim vježbama za postizanje ugodnijeg glasa i preciznijeg izgovora. Predavanja i radionice vode studenti svih godina studija fonetike u suradnji s nastavnicima Odsjeka za fonetiku i gostujućim predavačima.

Prvi FonET proveden je akademske godine 2013/2014, a tijekom godina svojeg održavanja dobio je odlične recenzije sudionika. Njegov uspjeh potvrđen je akademske godine 2014/2015 dobitkom Posebne rektorove nagrade, a ove godine slavi peti, jubilarni rođendan. Veličinu projekta također su prepoznali i druge brojne studentske udruge i govorni profesionalci, koji su tijekom godina iskazali podršku projektu i njegovom području djelovanja.

Studenti uče studente brojne govorničke vještine

Ono što je posebnost FonET-a kao projekta upravo je činjenica da su organizatori događaja studenti, koji kroz različitim predavanjima i radionicama razvijaju govorničke vještine svojih kolega. U prijateljskog i ugodnoj atmosferi, sudionici FonET-a imaju priliku naučiti brojna govornička znanja koja se uče na samom studiju fonetike.

Tako će sudionici upoznati elemente svakodnevnog govora koji se sastoji od riječi, ali i neverbalne komunikacije u obliku geste i mimike koji također utječu na kvalitetu govorne izvedbe. Polaznici će naučiti kako pravilno strukturirati svoj govor kojeg pokreće jedna središnja misao kao temelj uspješnog prenošenja poruke, a svoje ideje jasno će dokazati vježbanjem argumentacije u govoru koja gradi javni kredibilitet. Naravno, javni prostor ispunjenim je i brojnim retoričkim smicalicama koje će sudionici na projektu naučiti prepoznavati. Za kraj, i boja glasa te razumljivost dikcije utječu na stvaranje cjelokupne slike govornika kod publike, zbog čega se održati i radionica Fonetskih vježbi za glas i izgovor, autorsko znanstveno djelo hrvatskih fonetičara koje će svesti neugodne sastavnice glasa na minimum.

Danas su komunikacija i vlastita prezentacija važni čimbenici na tržištu rada, a sudjelovanjem na edukacijskom treningu za nefonetičare možete usavršiti svoje govorničke i prezentacijske vještine te postati kompetentniji na području svojeg zanimanja. Konkretno, FonET će vas zanimati ako želite biti budući nastavnik, odgajatelj, komunikolog, televizijski ili radijski voditelj, novinar, glumac, pravnik i još mnogo toga.

Informacija o prijavama i detaljnom programu uskoro stižu, a kako biste bili informirani, počnite pratiti naš Facebook i Instagram!

This Campaign has ended. No more pledges can be made.