Koraci dječjeg govora

Kako bismo razumjeli mehanizme govora kod odraslih, važno je posvetiti pozornost razvoju govora kod djece od najranije dobi, pa čak i razvoju prije rođenja. Još za vrijeme prenatalnog razvoja, točnije od šestog mjeseca trudnoće, fetus čuje zvukove iz okoline, a dijete od prvih dana života razlikuje majčin glas od  ostalih. Može se reći da usvajanje govora kreće od rođenja slušanjem i imitacijom, te putem plača i krika, preko gugutanja i brbljanja, dolazi do prvih riječi.

Znate li kako prepoznati da dijete nije urednog govorno-jezičnog razvoja i do kada bi trebalo progovoriti? Odgovor ćete svakako dobiti na predavanju, a prethodno je važno reći kako rano prepoznavanje simptoma koji upućuju na atipičan govorno-jezični razvoj može pomoći da dijete na vrijeme krene s rehabilitacijom.

No, zašto smo uopće od najmlađih dana motivirani usvajati jezik i govoriti? Najopćenitiji odgovor jest dobro nam znana želja za komunikacijom. Uz osnovne pojmove, unutar teme su zastupljene i zanimljivosti poput blizanačkog govora, te što su to plastičnost mozga i bilingvizam.

Izvode: Anamarija Šepić i Nikolina Jamičić

Natrag na program.

This Campaign has ended. No more pledges can be made.