FonET 2015 – Osvrt

0

 

FonET­ 2015

IMG_1493U Zagrebu, 9. i 10. svibnja 2015. godine, na Filozofskom fakultetu, održan je drugi Edukacijski trening za nefonetičare – FonET. Godinu dana ranije održan je prvi takav trening te vidjevši rezultate i zainteresiranost sudionika, studenti fonetike odlučili su organizirati i drugi FonET.

Drugi Edukacijski trening obuhvatio je dva dana. Prvoga dana sudionici su imali dva bloka predavanja gdje su saznali čime se sve to fonetika bavi, a sljedećeg dana ta znanja primijenjena su u praksi.

U jutarnjim satima, stigavši na Filozofski Fakultet, sudionici su bili obvezni prijaviti se na desku gdje su ih čekale vesele i nasmijane studentice fonetike.

Edukacijski trening za nefonetičare, otvorila je dr. sc. Ines Carović s Odsjeka za fonetiku
predavanjem “Što je fonetika?” bazirajući se na artikulacijskoj i akustičkoj fonetici, kao temeljima znanosti o govoru. Uslijedila su još dva pozvana predavanja,  doc. dr. sc. Marka Likera i doc. dr. sc. Jelene Vlašić Duić koji su sudionicima govorili o fonetici u praksi te govorništvu kao jednom od mnogobrojnih aspekata fonetike.IMG_1247

Nakon, pozvanih predavanja, sudionici su se podijelili u odvojene grupe s obzirom koje su predavanje prilikom prijave označili da žele slušati. Od ponuđenih predavanja u prvome dijelu dana na raspolaganju su bila sljedeća:  Što fonetičar radi u SUVAG-u, Prezentacijske vještine, Psihoakustika te Što fonetičar radi s govornim profesionalcima.
U drugom dijelu dana, nakon pauze, sudionici su se ponovno dijelili u manje skupine odlazeći na predavanja koja su naznačili u prijavi. Ovoga puta, izbor je ponovno bio šarolik i zanimljiv te nije ni čudo što su se mnogi sudionici dvoumili oko odabira. Predavanja koja su studenti fonetike pripremili bila su: Koraci dječjeg govora, Vizualna argumentacija, Što fonetika daje nastavnicima te Čitanje svih jezika. Na kraju prvoga dana, studentima je predloženo da snime svoj glas kako bi studenti za sljedeći dan treninga mogli napraviti njihove fonetske statuse. Snimanje su obavljali studenti fonetike, postavljajući pitanja vezana uz doživljIMG_1276aje i očekivanja na FonET-u. Nešto više od 80 snimaka obrađivalo je desetak studenata kako bi sljedećeg dana svojim sudionicima mogli reći nešto više o njihovom glasu.

 

Drugi dan FonET-a otvorio je fonetičar u praksi, Davor Stanković, koji je svojim ugodnim i lijepim glasom šarmirao ženski dio publike. Njegovim predavanjem htjelo se ukazati na potrebu fonetičara u medijima zato što svakim danom sve više i više postajemo ovisni o medijima i prijenosu informacija, a kako bi se informacija dobro i kvalitetno prenijele do primatelja, potrebni su, između ostalog, i fonetičari.
Drugi dan treninga bio je uvelike dinamičniji i življi. Sudionici su mogli prema vlastitim željama i aspiracijama odabrati radionice koje ih zanimaju i koje bi im mogle kasnije u životu koristiti.
Jedan dio sudionika, odabrao je radionicu Svakodnevni neverbalni znakovi, a drugi Kako glas zvuči i „izgleda“. Nakon kratke pauze, uslijedile su Vježbe za

glas i izgovor, u fonetskim krugovima poznatije pod kraticom VZGI. Vježbe za glas i izgovor, izvodilo je desetak studenata u deset skupina. Skupine su imale maksimalno 11, 12 sudionika kako bi se izvoditelj vježbi mogao posvetiti svakom sudioniku posebno te mu ukratko izložiti njegov fonetski status. Već i tijekom izvođenja samih vježbi, sudionici su iskazivali veliko oduševljenje i odobrenje takvog načina rada.
Budući da je drugi dan treninga bila nedjelja, sudionicima i organizatorima bio je osiguran ručak kako sudionici ne bi previše vremena trošili na traženje dućana ili pekara koje rade.

Nakon obilnog i zasitnog ručka, započela je posljednja sesija gdje su sudionici mogli odabrati dvije od ukupno tri radionice. Fonetska korekcija izgovora, Govor televizijskih voditelja i Razgovor za posao. Na kraju drugoga dana, svi zajedno okupili su se u najvećoj dvorani Filozofskog Fakulteta gdje su sudionicima podijeljeni pokloni i diplome te je sve to zabilježeno stručnom rukom fotografa.IMG_1458

U ostvarivanju ovoga projekta sudjelovali su : Ana Vlah i Nives Vujasić kao voditeljice projekta, Magdalena Franjčec, Mirna Vučetić, Ivana Lovrečić, Antonio Klarić, Anamarija Šepić, Lorena Ostrun, Tena Žganec, Nikolina Jamičić, Ana Previšić, Marina Kolesarić, Marko Rimac, Ksenija Nađ, Nikola Babić, Karla Kočar, Dora Kolarić, Anđela Nikolić Margan, Darija Forko te Marija Dulj.

This Campaign has ended. No more pledges can be made.