Fonetika

Piše: Dr.sc. Marko Liker, doc.

Pročelnik Odsjeka za fonetiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (2013-2015)

 

Studij fonetike: jučer, danas, sutra

 

Odsjek za fonetiku osnovan je 1964. godine i na njemu se od tada sustavno radi na temeljnim i primijenjenim istraživanjima govora, a rezultati takvih recentnih istraživanja pronalaze brz put u sveučilišnu nastavu. Svojom istraživačkom i nastavnom otvorenošću prema drugim sličnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, Odsjek je poželjno mjesto za planiranje i ostvarenje akademske i istraživačke karijere.

Odsjeka za fonetiku vodeća je hrvatska ustanova za istraživanje i podučavanje govornih znanosti u najširem smislu: od temeljnih procesa proizvodnje i percepcije govora, preko primjene znanja o govoru u estetskoj, govorničkoj i rehabilitacijskoj fonetici, do mogućnosti provođenja složenih eksperimentalnih istraživanja (laboratorijskih i terenskih) u aktualnom istraživačkom prostoru. Kao takav, Odsjek za fonetiku cjelovito je i dinamično okružje i za studiranje i za istraživanje.

Tri su glavna aspekta u kojima se najbolje ogledaju misija i vizija Odsjeka: istraživački, nastavni i društveni.

Europska unija ima stratešku istraživačku prednost na svim ostalim svjetskim istraživačkim prostorima, jer nigdje u svijetu ne postoji tako velika jezična raznolikost na tako malom zemljopisnom području s tako razvijenim istraživačkim centrima. Standardizacijom istraživačkih procedura i opreme na razini EU priključit ćemo se mreži razvijenih istraživačkih institucija i time osigurati daljnje povećanje međunarodne vidljivosti. Istraživački prostori koji će se pri tome pokrivati su: akustička i fiziološka laboratorijska istraživanja govornih pokreta u različitim komunikacijskim situacijama s ciljem stvaranja normativnih podataka za primjenu u govorništvu, rehabilitaciji i sintezi govora, nadalje su to napredna forenzička istraživanja s ciljem unaprjeđenja znanja, ali i sudske prakse te istraživanja atipičnoga govora koja nalaze izravnu primjenu u rehabilitacijskim ustanovama u zemlji, ali i šire.

Na Odsjeku za fonetiku obrazujemo: a) stručnjake za dijagnostiku i rehabilitaciju oštećenoga (atipičnog) govora, kao i stručnjake za razvoj opreme i metoda za slušno-govornu dijagnostiku i rehabilitaciju, b) stručnjake za javno govorenje i procjenu govornih statusa profesionalnih govornika te nastavnike govorništva, c) istraživače akustičkih, perceptivnih i fizioloških aspekata govora kao i govorne sinteze.

Želimo osigurati uvjete za visokokvalitetno, kontinuirano cjeloživotno učenje. Ističemo važnost istraživanja i podučavanja govora u modernom svijetu komunikacijskih izazova te time stvaranja boljeg društva koje stvara bolju budućnost.

 

Cijeli tekst pročitajte na službenoj stranici Odsjeka.

Leave a reply

This Campaign has ended. No more pledges can be made.