Psihoakustika

Osjet sluha vrlo je važan i koristimo ga u brojnim situacijama, s obzirom na to da smo svakodnevno okruženi raznim zvukovima. Kada smo primjerice u punom tramvaju ili se nalazimo na tržnici, susrećemo se s bukom, no ipak uspijevamo do određene granice razabrati govor osobe koju slušamo.

Isto tako, slušanje s oba uha nam omogućuje određivanje iz kojeg smjera dolazi zvuk. Uz našu mogućnost izdvajanja, tj. koncentriranja na određeni zvuk u prostoru s više izvora zvukova i izrazitu preciznost pri razabiranju frekvencija zvuka (npr. kada primijetimo kako netko “falša”), možemo reći da je naše uho uistinu odličan “instrument”, zar ne?
Ako želite saznati koliko ljudsko uho može čuti, do kuda seže prag boli i na koje sve načine percipiramo i reagiramo na glasnoću i visinu zvuka te općenito na zvuk, tj. akustičke signale, dođite na predavanje. Također ćete moći sudjelovati u eksperimentu slušanja, gdje ćete na svom primjeru vidjeti kako možete čuti o kojoj se riječi radi i pod utjecajem buke, ali i zašto je to tako.

Izvodi: Magdalena Franjčec

Natrag na program.

This Campaign has ended. No more pledges can be made.